Lavinia
În Clinica Cermed, ne luăm angajamentul pentru sănătatea ta și punem la dispoziție o gamă completă de analize medicale și investigații paraclinice la cele mai înalte standarde de calitate internațională.
Dr. Iordan Lavinia
Endocrinologia se ocupă cu profilaxia, depistarea, diagnosticarea, tratarea patologiei endocrine și recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale sistemului endocrin. Această specialitate are ca obiect de activitate hormonii, efectul acestora asupra funcționării organismului, precum și bolile asociate.
În esență, bolile care trimit pacienții la medicul endocrinolog fac referire la unul din organele secretoare de hormoni din corp (glanda tiroidă, glandele suprarenale, glandele paratiroide, gonadele, glanda hipofiză, pancreasul, hipotalamusul).
Principalele afecțiuni endocrine sunt fie, cauzate de un dezechilibru hormonal, ceea ce înseamnă că o anumită glandă produce o cantitate prea mare sau prea mică de hormoni sau fie, datorate dezvoltării unor formațiuni (noduli) la acel nivel, caz în care este afectată activitatea glandei endocrine respective.
O parte dintre bolile endocrine nu au simptome, astfel că sunt descoperite cu ocazia controalelor de rutină și a efectuării analizelor de laborator anuale, însă odată diagnosticate, trebuie monitorizate periodic pentru tot restul vieții.
Bolile Tiroidiene
Diagnosticul bolilor tiroidiene începe cu inspecția și palparea glandei tiroide. Dupa inspecția și palparea tiroidei, medicul endocrinolog va decide dacă este necesară și o investigație imagistică tiroidiană și anume ecografia de tiroidă. Ecografia de tiroidă (tiroidiană) reprezintă o examinare a glandei tiroide cu ajutorul ultrasunetelor, utilizată pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor tiroidiene.
Ecografia tiroidiană este metoda imagistică de primă intenție în explorarea anatomiei tiroidei, fiind considerată cea mai sensibilă metodă de investigare. În plus, accesibilitatea și posibilitatea de repetare oricând a acesteia se datorează caracterului neiradiant al acestui tip de investigație. Ecografia tiroidiană poate fi efectuată de pacienți aparținând tuturor grupelor de vârstă (copii, gravide, femei care alăptează, vârstnici), nu necesită pregătire prealabilă și nu este dureroasă.
Ecografia de tiroidă (ecografia tiroidiană) este recomandată:
- atunci când pacientul are istoric familial de cancer tiroidian indiferent de stadiu/tip
- atunci când pacientul are antecedente oncologice și a efectuat iradiere terapeutică, la nivel cervical sau cranian; acest pacient este considerat cu risc înalt de dezvoltare a cancerului tiroidian și va beneficia de ecografii screening de lojă tiroidiană
- atunci când pacientul constată deformarea bazei gatului, eventual apariția unei umflături la acest nivel, care poate fi simțită de către pacient la autopalpare
- atunci când pacientul acuză simptome la baza gâtului, a căror legătură de cauzalitate cu tiroida trebuie dovedită, cum ar fi dificultate de înghițire (disfagie) sau răgușeală (disfonia) sau constricția la baza gâtului însoțită de dificultăți la respirație (descrisă ca nod în gât)
- atunci când pacientul are adenopatii laterocervicale palpabile a căror origine trebuie identificată
- pentru urmărirea unei boli tiroidiene, anterior diagnosticată, pentru care pacientul urmează un tratament specific
- pentru urmărirea postoperatorie a pacientului tiroidectomizat
Ecografia Mamară
Sistemul endocrin este compus din multiple glande care secretă hormoni direct în torentul sangvin. Hormonii secretați de către sistemul endocrin influențează aproape fiecare organ și sistem din organism inclusiv glandele mamare, iar dezvoltarea normală a acestora implică semnale endocrine de la axul hipotalamo-hipofizo-gonandal.
Glandele mamare reprezintă un organ țintă pentru tulburările care se produc la nivelul sistemului endocrin, de aceea este important ca femeile să efectueze pe lângă o consultație endocrinologică și o ecografie mamară.
Ecografia mamară este o metodă imagistică non-invazivă iar rolul ei este a depista afecțiunile mamare în stadiul precoce și de a monitoriza anumite afecțiuni la nivelul sânilor. Ecografia mamară reprezintă prima metodă de examinare a sânilor pentru femeile sub 40 ani, femeile gravide sau pentru cele care alăptează. După vârsta de 40 ani, ecografia mamară devine o investigație complementară mamografiei.
Ecografia mamară este indicată în prezența simptomatologiei specifice reprezentate de:
- dureri mamare persistente care nu sunt legate de perioada ciclului menstrual;
- apariția eritemului, edemului, modificărilor consistenței glandei mamare;
- apariția tumefacțiilor, retracției tegumentare, ulcerațiilor mamare sau aspectului de coajă de portocală al sânului;
- scurgerile mamelonare, mai ales cele unilaterale;
- modificări ale aspectului și poziției mamelonului (invaginare, retracție);
- noduli mamari nou apăruți sau mărirea în volum al celor preexistenți;
- depistarea nodulilor axilari la autopalpare.
Investigațiile medicale anuale reprezintă cea mai bună metodă de screening a unor boli grave, cum este cancerul. De aceea, este indicat ca femeile să facă regulat, o ecografie mamară. În acest fel, cancerul de sân sau alte afecțiuni ale glandei mamare vor fi descoperite și tratate din timp, înainte să apară complicații.
Aspectele domeniului medical
Endocrinologia joacă un rol crucial în gestionarea echilibrului hormonal și în menținerea sănătății generale a pacienților. Din ariile de interes ale domeniului, fac parte următoarele:
- Neuroendocrinologie
- Endocrinopediatrie
- Patologia glandei tiroide
- Patologia osoasă hormono-dependentă
- Patologia suprarenală
- Patologie paratiroidiană
- Patologie ovariană/ testiculară
- Patologie mamară
- Sindroame pluriglandulare
- HTA endocrină
Specializare continuă
Mediu de lucru modern
Grijă față de pacient
Tarife
Galerie Clinică
Vă așteptăm într-un loc primitor, modern și adaptat-tehnologic cerințelor cotidiene pentru un diagnostic precis și o rezolvare rapidă.
Pacientul pe primul loc!
Personalul nostru se străduiește să interacționeze cu pacienții într-un mod clar și concis și cu o atitudine primitoare. Colaborăm cu dumneavoastră pentru a dezvolta planuri de tratament individualizate, inclusiv managementul bolilor cronice. Tratăm toate nelămuririle dumneavoastră cu atenție și cu cea mai strictă confidențialitate!
Cermed Medical
Contact Clinică
Intrați în legătură cu personalul nostru amabil de la clinică.
Articole recente
- iunie 28, 2024
- Cermed
Ziua 3 – Medical Cermed @Maritime Business Week 2024
- mai 28, 2024
- Medical Cermed
Clinica CERMED susține promovarea sănătății în rândul tinerilor
- martie 21, 2024
- Medical Cermed